ΟΙ 5 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

του Κ. Παπαγιαννούλη

   ΠΑΘΟΣ -  ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ - ΑΓΟΡΑ   -   ΠΟΛΗ   -   ΠΟΡΤΑ

1. Πρώτος παράγοντας είναι το ΠΑΘΟΣ. Θέλουμε παθιασμένα την αρχιτεκτονική ή τρελαινόμαστε στην ιδέα να γίνουμε ψυχολόγοι. Όταν μιλάμε για πάθος πρέπει να είναι ομολογούμενο και πανηγυρικά εκδηλωμένο. Χαρακτηριστικό του Πάθους είναι ότι δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά μέσα σε μερικές μέρες αλλά είναι μία σταθερή επιλογή ετών. Για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο υποψήφιος να συζητάει συχνά γι’αυτό και να είναι καλά καταρτισμένος . Αν δεν υπάρχει τέτοιο «ΠΑΘΟΣ» - πράγμα σύνηθες - τότε δεν το λαμβάνουμε υπόψη και προχωρούμε στην επόμενη επιλογή.


2. Σημαντικές εδώ είναι οι ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ του υποψηφίου. Αν ενδιαφερόμαστε για πληροφορική, θα πρέπει να έχουμε εμπειρία από κάποιο δημοφιλές πρόγραμμα υπολογιστή όπως τα προγράμματα γραφιστικής ή η σουίτα του Office. Αν ενδιαφερόμαστε για ψυχολογία, θα πρέπει να μας έχει κινήσει το ενδιαφέρον κάποιο δημοφιλές πείραμα ψυχολογίας, αν ενδιαφερόμαστε για μηχανολογία θα πρέπει να έχουμε καλή τεχνική αντίληψη κ.λ.π.

 

3. Συλλέγουμε πληροφορίες των τμημάτων που μας ενδιαφέρουν από την προηγούμενη επιλογή σε σχέση με την ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Έτσι δεν βάζουμε ποτέ πράσινο στους φιλολόγους –αυτοί μόνο κόκκινο – πορτοκαλί θα μπορούσαν να έχουν – βάζουμε όμως πράσινο στους νοσηλευτές, στα τουριστικά, στη βιοτεχνολογία, στην πληροφορική, εφόσον μας ενδιαφέρουν ως επιλογή γενικώς, εφόσον δηλαδή έχουν ήδη κόκκινο – πορτοκαλί.


4. Με το χαρακτηρισμό «ΠΟΛΗ» εννοούμε τις πόλεις επιλογής όχι μόνο λόγω συγκατάθεσης των γονέων αλλά και λόγω επιπέδου σπουδών.  Ένας απλός τρόπος αποσαφήνισης είναι αν θα φοιτούσαμε στο αντίστοιχο τμήμα αν βρισκόταν στην πόλη μας. Αν η απάντηση είναι ναι, τότε το σημειώνουμε με μπλε. Καλό είναι εδώ να έχουμε εντρυφήσει σε περισσότερες πληροφορίες του τμήματος, όπως αν είναι έτοιμο για κλείσιμο, πόσα μέλη Δ.Ε.Π. έχει, αν εκπονεί ερευνητικά προγράμματα που συνδέονται με αγορά εργασίας, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει κ.λ.π. Επίσης επιλέγουμε την «ΠΟΛΗ» και σύμφωνα με τη δυνατότητα μετεγγραφής από αυτήν εφόσον υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στη δική μας πόλη. Αν η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει άλλη πόλη, βάζουμε μπλε μόνο στη δική μας πόλη.


5. Με το χαρακτηρισμό  «ΠΟΡΤΑ» εννοούμε τις τυχόν μισανοιγμένες πόρτες που υπάρχουν και εφόσον υπάρχουν. Έτσι αν για παράδειγμα έχουμε οικογενειακώς κάποιο τουριστικό κατάλυμα, σημειώνουμε με κίτρινο τα τουριστικά. Αν η μαμά έχει φροντιστήριο, σημειώνουμε κάποιο εκπαιδευτικό επάγγελμα. Αν ο θείος είναι διευθυντής σε κάποια εφοπλιστική επιχείρηση, σημειώνουμε με κίτρινο τα ναυτιλιακά κ.λ.π.