RAY KURZWEIL Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ του Κ. Παπαγιαννούλη


   Ο Bill Gates καλεί τον Ray Kurzweil: «το καλύτερο άτομο που γνωρίζω για την πρόβλεψη του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης».

   Ποιος είναι λοιπόν ο Ray Kurzweil;
   Έχει λάβει 20 επίτιμους διδακτορικούς τίτλους, έχει βραβευτεί από τρεις προέδρους των ΗΠΑ και έχει εκδόσει 7 βιβλία (5 από τα οποία ήταν US best sellers)

   Είναι ο κύριος εφευρέτης πολλών τεχνολογιών, που κυμαίνονται από τον πρώτο flatbed scanner CCD, έως την πρώτη μηχανή ανάγνωσης text to speech για τους τυφλούς. Είναι επίσης ιδρυτής του Πανεπιστημίου Singularity, και ο τύπος που εκτός από τον Larry Page (συνιδρυτή της Google) διευθύνει την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης της Google.

   Εν ολίγοις, ο Ray είναι αρκετά έξυπνος… και οι προβλέψεις του είναι καταπληκτικές, εντυπωσιακές, και σημαντικές υπενθυμίσεις ότι ζούμε στον πιο συναρπαστικό χρόνο στην ανθρώπινη ιστορία.

   Αλλά, πρώτα απ’ όλα, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις προβλέψεις που έκανε ο Ray:
Το 1990 (πριν από τριανταένα χρόνια!), προέβλεψε ότι ένας υπολογιστής θα νικήσει έναν παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού έως το 1998. Στη συνέχεια - το 1997 - ο Deep Blue της IBM νίκησε τον Garry Kasparov.

   Ότι οι υπολογιστές θα ήταν σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήματα μέσω της πρόσβασης ασύρματων πληροφοριών στο Διαδίκτυο έως το 2010. Έπεσε διάνα, γιατί το 2011, ο υπολογιστής ‘’Watson’’ της IBM νίκησε στο παιχνίδι γνώσεων ‘’jeopardy’’ τους κορυφαίους παίκτες της χρονιάς,

   Ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα εξωσκελετικά άκρα θα επέτρεπαν στα άτομα με ειδικές ανάγκες να περπατήσουν. Εταιρείες όπως η Ekso Bionics και άλλες έχουν πλέον τεχνολογία που κάνει ακριβώς αυτό και πολλά άλλα. Στο σημείο αυτό αναφέρουμε και έναν συμπατριώτη μας, τον Miguel Nikolelis που είναι καθηγητής στο Duke University και ειδικός στους εξωσκελετούς.

   Το 1999, προέβλεψε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μιλήσουν στον υπολογιστή τους και να δώσουν εντολές, έως το 2009. Ήδη από πρώτες μέρες του 2009, τα interfaces όπως το Siri της Apple και το Google Now έχουν προχωρήσει πολύ. Πολλοί χρήστες πλέον, αντί να υπαγορεύουν κείμενα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές.

   Ότι οι οθόνες υπολογιστών θα έχουν ενσωματωθεί σε γυαλιά για επαυξημένη πραγματικότητα έως το 2009. Τα εργαστήρια και οι ομάδες είχαν κατασκευαστεί οθόνες πριν από το 2009, αλλά η Google άρχισε να πειραματίζεται με τα πρωτότυπα των Google Glasses το 2011. Το σχέδιο της Google ήταν τεχνολογικά ώριμο, αλλά προσέκρουσε στις πολιτικές ιδιωτικότητας και ασφάλειας των ΗΠΑ και Ευρώπης. Παράλληλα, η Microsoft κυκλοφορεί το Hololens.

   Το 2005, προέβλεψε ότι μέχρι τη δεκαετία του 2010, η Artificial intelligence θα μπορούσε να κάνει μετάφραση γλωσσών σε πραγματικό χρόνο στην οποία οι λέξεις που ομιλούνται σε μια ξένη γλώσσα θα μεταφραστούν σε κείμενο που θα εμφανίζεται ως υπότιτλος σε έναν χρήστη που φοράει γυαλιά. Λοιπόν, η Microsoft (μέσω Skype Translate), η Google (Μετάφραση) και άλλοι το έχουν επιτύχει. Μία εφαρμογή που ονομάζεται Word Lens χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα την κάμερά σας για να εντοπίσει και να μεταφράσει εικόνες κειμένου σε πραγματικό χρόνο.

   Τα παραπάνω αντιπροσωπεύουν μόνο μερικές από τις προβλέψεις που έκανε ο Ray.
Αν και ο ίδιος δεν ήταν απόλυτα ακριβής στις προβλέψεις του (μόνο 86%!!!), αναφέρουμε μερικές μη επαληθευμένες ακόμη για τα επόμενα 25+ χρόνια.

   Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2010, τα γυαλιά θα μεταφέρουν εικόνες απευθείας στον αμφιβληστροειδή. Πιθανόν αυτό να επιτυγχάνεται με τεχνολογία ανάλογη με αυτή των κοχλιακών εμφυτευμάτων για κωφούς. Θα απαιτούνται δέκα terabyte υπολογιστικής ισχύος (περίπου το ίδιο με τον ανθρώπινο εγκέφαλο) και θα κοστίζει περίπου 1.000 $. Αυτή η τεχνολογία ήδη υπάρχει και εκ γεννετής τυφλοί μπορούν να δούν με ανάλυση 65x65 pixels.

   Μέχρι το 2030, οι περισσότερες ασθένειες θα εξαφανιστούν, καθώς τα nanobots θα γίνουν πιο έξυπνα από την τρέχουσα ιατρική τεχνολογία. Η φυσιολογική ανθρώπινη διατροφή θα μπορέσει να αντικατασταθεί από τα νανοσυστήματα. Το τεστ Turing θα αρχίζει να είναι αποδεκτό. Τα αυτοκινούμενα θα αυτοκίνητα αρχίζουν να καταλαμβάνουν τους δρόμους και οι άνθρωποι δεν θα επιτρέπεται να οδηγούν σε αυτοκινητόδρομους.

   Μέχρι το 2030, η εικονική πραγματικότητα θα αρχίσει να αισθάνεται 100% πραγματική. Θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε το μυαλό και τη συνείδησή μας στο cloud, μέχρι το τέλος της δεκαετίας 2020!!! Αυτό θα σημαίνει, ότι οι απόγονοί σας θα μιλούν μαζί σας αφού θα έχετε πεθάνει, μιας και θα απαντώνται ερωτήματά τους με τον ίδιο τρόπο που θα απαντούσατε εσείς!!!

   Μέχρι το 2040, η μη βιολογική νοημοσύνη θα είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο ικανή από τη βιολογική νοημοσύνη. Τα Nanotech foglets θα είναι σε θέση να φτιάχνουν φαγητό από λεπτό αέρα (thin air) και να δημιουργούν οποιοδήποτε αντικείμενο στον φυσικό κόσμο. Μικρή γεύση παίρνουμε σήμερα με τους 3D εκτυπωτές!

   Μέχρι το 2045, θα πολλαπλασιάσουμε τη νοημοσύνη μας ένα δισεκατομμύριο φορές, συνδεόμενοι ασύρματα με ένα συνθετικό neocortex (Νεοφλοιός) στο cloud. Ήδη, το κινητό μας είναι ένα interface μεταξύ ημών και του cloud!

   Οι προβλέψεις του Ray είναι ένα υποπροϊόν της κατανόησης της δύναμης του Νόμου του Moore, (κάθε 18 μήνες η υπολογιστική ισχύς διπλασιάζεται).
Ως άνθρωποι, είμαστε προκατειλημμένοι γιατί σκεφτόμαστε γραμμικά! Ο κόσμος του Ray Kurzweil μας αποκαλύπτει την εκθετική διάσταση!
Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να δούμε τον κόσμο όπως τον βλέπει ο Ray, γιατί περιοριζόμαστε από τον γραμμικό τρόπο σκέψης μας.

   Όταν κάποτε δημοσιογράφοι ρώτησαν τον αυτοκινητοβιομήχανο Henry Ford γιατί δεν ρωτούσε ποτέ τους πελάτες του, αυτός απάντησε: Γιατί αν τους ρωτήσω θα μου απαντήσουν ότι θέλουν ένα πιο γρήγορο άλογο! Με άλλα λόγια, οι πελάτες σκέπτονταν γραμμικά και όχι εκθετικά όπως ο Henry Ford!