H EΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣ του Κ. Παπαγιαννούλη

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣ ΠΟΥ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ του Κ. Παπαγιαννούλη

    Η Αλίκη πάντα είχε όνειρο το να γίνει γιατρός. Μία περίπτωση σκληρής ασθένειας του παππού, την είχε ευαισθητοποιήσει από την πρώιμη παιδική της ηλικία. Από μικρή θυμάται το σπίτι της προσαρμοσμένο στη δυνατότητα κίνησης του αναπηρικού αμαξιδίου με το παππού που δεν ζει πια.


    Στο οικείο της περιβάλλον καθημερινά ακούγονταν ορολογίες σχετικές με τετραπληγία, εξετάσεις, μετρήσεις, ορθοπεδικά βοηθήματα κ.α. Της δημιουργήθηκε λοιπόν εμμονική επιθυμία η προσφορά προς τον άνθρωπο μέσω της επιστήμης.

    Στο Λύκειο η Αλίκη αρίστευε μόνιμα και αυτό της δημιουργούσε παράλληλα και την υποχρέωση να μην ‘’πέσει’’ η επίδοσή της κάτω από το 19. Στο φροντιστήριο εντάχθηκε σε τμήμα μόλις τεσσάρων ατόμων, καθότι η διεύθυνση έκρινε ότι μία επένδυση αποκλειστικότητας καθηγητών θα απέφερε και τις ανάλογες δάφνες προς αμφοτέρους.

    Οι ατέλειωτες ώρες μελέτης εκατοντάδων ασκήσεων επέφεραν και την ανάλογη κόπωση, η οποία περί τα τέλη Μαΐου ήταν εμφανής. Συχνά η Αλίκη έλεγε: -Πότε θα τελειώσει αυτό το βάσανο; Δεν ήταν λίγες οι βραδιές που η μητέρα της την σήκωνε από το γραφείο της, όπου είχε αποκοιμηθεί πάνω στα βιβλία.

    Έφτασαν οι Πανελλαδικές, ήλθε και η εποχή των αποτελεσμάτων. 17.910 μόρια, που σημαίνει ότι παραλίγο χάνεται η Ιατρική Αλεξανδρούπολης καθώς και οι Οδοντιατρικές σχολές. Μόνη λύση κατά τα συνηθισμένα μένει πλέον η Φαρμακευτική, που όμως δεν έχει καμία σχέση με την αρχική επιδίωξη.

    Και κάπως έτσι αρχίζει ο πόλεμος των συναισθημάτων και των επιθυμιών. Αφενός η Αλίκη αισθάνεται τρομερά κουρασμένη για να ξαναπεράσει την καταπονητική περιπέτεια, αφετέρου αισθάνεται πως αν δεν το πολεμήσει θα έχει την πρώτη μεγάλη αποτυχία καταγεγραμμένη στο ενεργητικό της, καθώς θα απομακρυνθεί από τον μακρόχρονο στόχο της αν σπουδάσει στη Φαρμακευτική.

 
    Όταν απευθύνθηκε στο γραφείο μας για συμβουλές εναλλακτικών σπουδών μέσω της Φαρμακευτικής, εμείς σε πρώτη φάση της ζητήσαμε να κάνει το κατάλληλο τεστ επαγγελματικών δεξιοτήτων. Το τεστ έδειξε μεγάλη ποσόστωση σε χαρακτήρες: 1.Κοινωνικό και 2.Ερευνητικό, που σημαίνει: 1.Προσφορά προς τον άνθρωπο, 2.Ερευνητική ικανότητα μέσω συστηματικής μελέτης. Και τα δύο αποτελούν σπουδαίες ενδείξεις ότι η Ιατρική είναι μονόδρομος ευτυχίας για την Αλίκη. Αντίθετα, η Φαρμακευτική εδράζεται κυρίως στον 1.Ερευνητικό και 2.Πρακτικό χαρακτήρα. Η μεγάλη διαφορά δηλαδή βρίσκεται στο ότι στο ένα επάγγελμα επίκεντρο είναι ο άνθρωπος ενώ στο άλλο η επιστήμη.

    Πως όμως θα μπορούσαμε όχι απλά να ανακοινώσουμε την άποψή μας αλλά και να ενθαρρύνουμε την Αλίκη να ξαναδώσει πανελλαδικές παρά τις φοβίες και παρά την απογοήτευσή της;  Ένα είναι σίγουρο: Δεν θα έπρεπε να της μιλήσουμε για αρνητικές εκδοχές της παραίτησης. Θα έπρεπε μόνο να εστιάσουμε στις θετικές εκδοχές.

 

    Αρχικά κάναμε μία βαθμολογική ανάλυση, συγκρίναμε αναλυτικά τις βαθμολογίες των πανελλαδικών με τις βαθμολογίες των διαγωνισμάτων στο φροντιστήριο. Τότε διαπιστώσαμε ότι ενώ η μέση βαθμολογία των διαγωνισμάτων του φροντιστηρίου ήταν όση περίπου και η βαθμολογική επίδοση σε τρία μαθήματα, υπήρχε το μάθημα της Φυσικής στο οποίο η Αλίκη δεν είχε καθόλου βαθμολογίες διαγωνισμάτων γιατί απλά το διδασκόταν όχι στο φροντιστήριο αλλά σε ιδιαίτερο μάθημα στο σπίτι. Στο συγκεκριμένο μάθημα λοιπόν, είχε γράψει μόνο δύο διαγωνίσματα στα οποία δεν υπήρχε καν καταγεγραμμένος βαθμός, μιας και ήταν πρόχειρα διορθωμένα κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι ο καθηγητής του ιδιαίτερου μαθήματος στη φυσική φοβόταν μήπως αποθαρρύνει την Αλίκη και έτσι αφενός δεν έδινε συστηματικά διαγωνίσματα αφετέρου απέφευγε την επίσημη βαθμολόγηση.


    Με άνοδο σε κάθε μάθημα κατά μισή μονάδα, η Αλίκη, θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο της. Είδαμε μαζί ότι αυτή η μισή μονάδα μπορεί να επιτευχθεί όχι από την καλύτερη μελέτη αλλά από την αυξημένη εμπειρία και μόνο, καθότι κάποιοι βαθμοί είχαν χαθεί στις φετινές πανελλαδικές από λάθος χειρισμούς των απαντήσεων καθώς και από κακή εκμετάλλευση του χρόνου της κάθε εξέτασης.

 

    Η Αλίκη λοιπόν, θα έπρεπε αφενός να παρακολουθήσει τη Φυσική στο φροντιστήριο και όχι σε ιδιαίτερο προκειμένου να έχει την εμπειρία των διαγωνισμάτων, αφετέρου με την ανασκόπηση της ύλης να μάθει να χειρίζεται καλύτερα τις απαντήσεις των θεμάτων. Πείστηκε μάλιστα, ότι όχι μόνο μπορεί να περάσει στην Ιατρική αλλά επιπλέον στην Ιατρική Αθήνας μιας και είναι κάτοικος Αθηνών.

 

    Φέτος είχαμε συνολικά – κανονικοί – απόφοιτοι – ΓΕΛ – ΕΠΑΛ – 99.300 υποψηφίους. Από αυτούς μπόρεσαν να κάνουν μηχανογραφικό οι 73.405. Μπόρεσαν να πετύχουν σε κάποια σχολή οι 61.682. Οι απόφοιτοι που εξετάστηκαν ήταν συνολικά 12.155 και μπόρεσαν όλοι να κάνουν μηχανογραφικό. Από αυτούς πέτυχαν οι 6.400. Γιατί όμως εμφανίζεται ένα τόσο χαμηλό ποσοστό επιτυχόντων στους απόφοιτους;

 

    Οι απόφοιτοι που επανεξετάζονται χωρίζονται σε δύο ακραίες και έντονα διακριτές κατηγορίες: Αυτοί που επιδιώκουν σχολές υψηλής ζήτησης όπως η Αλίκη και αυτοί οι οποίοι έφεραν πολύ χαμηλές βαθμολογίες και είτε δεν μπόρεσαν να καταθέσουν μηχανογραφικό είτε πέτυχαν σε τμήματα χαμηλού ενδιαφέροντος για τους ίδιους. Εδώ ελλείψει διαθέσιμων στατιστικών καταθέτουμε την εμπειρία μας για ερμηνεία του φαινομένου: Όσοι είχαν αρχικά υψηλή βαθμολογία αλλά δεν μπόρεσαν να πετύχουν στη σχολή υψηλής ζήτησης, με την επανάληψη της διαδικασίας κατορθώνουν άνοδο έως και 2.000 μορίων. Όσοι είχαν από την αρχή χαμηλά μόρια, κατορθώνουν άνοδο έως και 4.000 μορίων.

 

    Σε εποχές άλλων εξεταστικών συστημάτων όπως οι Δέσμες, ο κανόνας ήταν ότι ο υποψήφιος θα έδινε δύο και τρεις φορές για να πετύχει τον στόχο του και σε αυτό συνηγορούσαν αφενός οι λιγότερες θέσεις εισακτέων, αφετέρου η δυνατότητα διατήρησης βαθμών μεμονωμένων μαθημάτων. Αν η δυνατότητα αυτή ήταν και πάλι διαθέσιμη, τότε ο αριθμός των αποφοίτων θα αυξανόταν κατακόρυφα! Αυτό θα σήμαινε και μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ κανονικών και αποφοίτων. Με την ευκαιρία αυτή, προτείνουμε αυτό το μέτρο σαν συλλογική διεκδίκηση των φροντιστών. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ‘’ΚΡΑΤΗΜΑΤΟΣ’’ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.



    Αφού η Αλίκη πείστηκε να ξαναδώσει, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της υπαναχώρησής της, καθότι ‘’εκεί έξω’’ υπάρχει πλήθος καλοθελητάδων οι οποίοι εκφράζουν όλον τον πεσιμισμό τους πάνω σε ανύποπτους νέους, οι οποίοι ένα μόνο ζητούν: Τα όνειρά τους να γίνουν πραγματικότητα!
του Κ. Παπαγιαννούλη