ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

του Κ. Παπαγιαννούλη
   Οι πανελλαδικές είναι από τις μεγαλύτερες στρεσογόνες πηγές. Αυτή η αιτία για στρες κυριεύει κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και ανάλογο πλήθος γονέων.  Στις πρόσφατες παρουσιάσεις της «Επαγγελματικής πυξίδας» αναλύσαμε το άγχος ξεκινώντας από τον πρωτόγονο άνθρωπο.

   Τρία εκατομμύρια χρόνια πριν, οι μακρινοί μας πρόγονοι ζούσαν στα δέντρα και τρεφόντουσαν από τους καρπούς τους. Κάποιοι όμως χρειάστηκε να κατέβουν και να αναζητήσουν τροφή στο διπλανό δάσος. Για να μετακινηθούν θα έπρεπε να διασχίσουν τη σαβάνα κινδυνεύοντας να κατασπαραχθούν από τα μαχαιρόδοντα θηλαστικά. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαν συντρόφους τους να χάνονται έτσι, όμως η έλλειψη τροφής κάνει τον πρωτόγονο πρόγονο να πάρει τη μεγάλη απόφαση ! Τώρα το άγχος του χτυπάει κόκκινο και πλημμυρίζεται από την κατεξοχήν ορμόνη του στρες την Κορτιζόλη.

  Καθώς όμως βρίσκεται στη μέση της Σαββάνας, η ανάγκη να ελέγξει το περιβάλλον του τον κάνει να σταθεί στα δυο του πόδια!   Στις επόμενες γενιές κληροδοτήθηκε αυτό το χαρακτηριστικό επιβίωσης σε απειλούμενο περιβάλλον.

   Οι μαθητές θα πρέπει να χαίρονται που έχουν άγχος, γιατί τους προσδίδει ένα παράγοντα προσωπικής εξέλιξης με την ίδια διαδικασία όπως και στον πρωτόγονο άνθρωπο. Με τον ίδιο τρόπο ρέει μέσα στο σύγχρονο άνθρωπο η κορτιζόλη και τον ωθεί σε εξέλιξη μέσα σε απειλούμενο περιβάλλον.  

   Με τον ίδιο τρόπο θα σταθεί στα πόδια του, θα ελέγξει τους κινδύνους και θα ανακαλύψει τους καρπούς ενός δάσους το οποίο θα του επιτρέψει να επιβιώσει. Στις παρουσιάσεις της «Επαγγελματικής πυξίδας» παρατίθενται όλα τα «tips & tricks» για τον δημιουργικό έλεγχο του στρες και δεν είναι τυχαίο, ότι στους γονείς οι οδηγίες βρήκαν ακόμη μεγαλύτερη αποδοχή ! Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης - σύμβουλος σπουδών και καριέρας.