Η ΟΡΜΟΝΗ ΤΟΥ STRESS του Κ. Παπαγιαννούλη

Τη λένε κορτιζόλη και όταν την έχεις «μεγάλη» είναι το ίδιο επικίνδυνη με την υψηλή χοληστερίνη.

 

1.   I want your stress: Το νέο hit από την πρωτοεμφανιζόμενη κορτιζόλη
Κάτω από ιδιαίτερα πρεσαρισμένες καταστάσεις, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν πολλές ορμόνες, αρκετές από τις οποίες κάνουν το αίμα να σπιντάρει κατευθείαν στη μυϊκή μάζα. Κατά βάση, η ορμόνη αυτή ενεργοποιεί το σώμα, όμως στο υπεραγχωτικό άτομο η δοσολογία ξεπερνά τα όρια !

  Σύμφωνα με τον δρα Robert Sapolsky, καθηγητή βιολογίας και νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, «Το σώμα δεν αποθηκεύει την περίσσια ενέργεια που απελευθερώνεται όποτε αυτό νιώθει ότι απειλείται και κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες για ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολισμό».

2.                 Παχυσαρκία: Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Yale αποκάλυψε πως άνθρωποι με αυξημένη κορτιζόλη -λόγω στρες- έτρωγαν περισσότερο από αυτούς με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης. Αν η κορτιζόλη διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, στο τέλος ενθαρρύνει το σώμα να αποθηκεύει όλο το λίπος αντί να το καίει.

3.  Μια πίτα απ' όλα; Απ' όλα! Αλλά χωρίς γύρο: Η επίθεση του άγχους καταπολεμάται με άφθονο άμυλο. Όσα άτομα, εκτεθειμένα σε στρεσαριστικές στιγμές -από Δανούς ερευνητές-, κατανάλωσαν φαγητά χαμηλά σε πρωτεΐνη αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες, παρουσίασαν 14% χαμηλότερες ενδείξεις κορτιζόλης από αυτά που ακολούθησαν πρωτεϊνούχα δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Έλενα Παραβάντη, οι υδατανθρακούχες τροφές αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, ουσία που μειώνει την αίσθηση άγχους στο σώμα.

4. Η μεταμεσονύκτια ζώνη με σκοτώνει: Το περιοδικό Sleep δημοσίευσε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Chicago, στην οποία όσοι διέθεσαν 4 ώρες ημερησίως για βραδινό ύπνο παρουσίασαν επίπεδα κορτιζόλης 37% υψηλότερα από αυτούς που ξεράθηκαν για 8 γεμάτες ώρες. Όσοι έμειναν άυπνοι όλο το 24ωρο ανέβασαν την κορτιζόλη τους ψηλότερα κατά 45%.

Συμπέρασμα : Οργανώστε ένα καλό ύπνο! Ο «ποιοτικός» ύπνος είναι εξίσου σημαντικός. Το ίδιο πανεπιστήμιο απέδειξε πως όσοι απολαμβάνουν περισσότερο σωστό ύπνο εκκρίνουν 65% περισσότερη ορμόνη ανάπτυξης (Human Growth Hormone). Η ορμόνη HGH αποτρέπει την εξολόθρευση της μυϊκής μάζας από την κορτιζόλη.

5. Υou gotta C this: Στα κομβικά σημεία στρες της ζωής σας τα πορτοκάλια θα μπορούσαν να είχαν μειώσει αισθητά την κορτιζόλη που παρήγαγε ο οργανισμός σας. Για το μέλλον, ο δρ Sapolsky προτείνει 1.000 μιλιγκράμ βιταμίνης C μοιρασμένα ισόποσα όλη την ημέρα.

6. Save the last drink: Και αύριο νύχτα είναι. Τα ξίδια και ο καφές αφυδατώνουν. Νομίζοντας πως το νερό στερεύει -συνήθως μετά το τρίτο ποτό-, το σώμα απειλούμενο χτυπάει συναγερμό και αρχίζει να παράγει κορτιζόλη. Οσο για την καφεΐνη, περιοριστείτε στα δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.