ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η Ε.Β.Ε.; - του Κ. Παπαγιαννούλη

του Κ. Παπαγιαννούλη σύμβουλου εκπαίδευσης και καριέρας

    Μεταφερόμαστε στον Ιούνιο του 2021.

    Ο Γιώργος, κάτοικος Πάτρας και υποψήφιος 4ου επιστημονικού πεδίου στις προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις, έχει συγκεντρώσει με μεγάλη δυσκολία 10.282 μόρια και πιστεύει ότι με σιγουριά θα καταφέρει να εισαχθεί στο τμήμα ‘’Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας’’ της Πάτρας. Το τμήμα αυτό, την προηγούμενη χρονιά 2020, είχε βάση 9.475 μόρια και έτσι με 800 μόρια παραπάνω από την προηγούμενη βάση, θεωρεί ότι η εισαγωγή του είναι βέβαιη.

    Στο σπίτι επικρατεί μεγάλη χαρά και πριν ακόμη ο Γιώργος συμπληρώσει το μηχανογραφικό του, κερνάει τους φίλους του για να μοιραστεί τη χαρά του που θα καταφέρει να εισαχθεί στο τμήμα που ονειρευόταν. Η αγάπη του για την πληροφορική και για τη διοίκηση τον είχαν οδηγήσει στη συγκεκριμένη επιλογή.

    Στο μπαράκι της εξόδου του, ένας άλλος φίλος του – ο Κώστας – τον ρωτάει:

-Έχεις δει αν το μηχανογραφικό σύστημα σε αφήνει να δηλώσεις αυτό το τμήμα;

-Τι σημαίνει αν με αφήνει -ότι θέλουμε δηλώνουμε!

- Λάθος Γιώργο, δες γιατί εμένα ούτε τα μισά τμήματα δεν με άφησε να δηλώσω!

    Ο Γιώργος, φανερά ταραγμένος, πληρώνει βιαστικά και καληνυχτίζει ανήσυχος τους φίλους του. Ορμάει στο σπίτι του, στο δωμάτιό του, ανοίγει τον υπολογιστή, μπαίνει στο σύστημα του μηχανογραφικού του υπουργείου και αρχίζει να δηλώνει τα στοιχεία του, ενώ έχει ιδρώσει.     Εμφανίζονται τότε τα τμήματα στα οποία έχει πρόσβαση.

    Βλέπει τα τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κοζάνης, της Τρίπολης και της Καβάλας αλλά της Πάτρας πουθενά!

   Αυτό που είχε συμβεί οφειλόταν στην ‘’Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής’’ και συγκεκριμένα, το τμήμα της Πάτρας, με συντελεστή Ε.Β.Ε. =1,02 και με μέση βαθμολογία υποψηφίων 4ου πεδίου 11,03 απαιτούσε τουλάχιστον μέση βαθμολογία υποψηφίου 1,02x11,03=11,25 για να μπορεί να το δηλώσει.

    Ο Γιώργος είχε μέση βαθμολογία 11,15 και αυτό τον απέκλειε ενώ τα τελικά μόρια του τμήματος μετά την ανακοίνωση των βάσεων ήταν 9.592 τα οποία κάλυπτε με το παραπάνω!  

    Ο ‘’κόφτης’’ της Ε.Β.Ε. λειτουργεί ως εξής:

    Υπολογίζεται από το υπουργείο η μέση τιμή των τεσσάρων μαθημάτων όλων των υποψηφίων ενός πεδίου.

    Για να μπορέσει να δηλώσει ένα τμήμα ένας υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώνει από το 80% έως το 120% της μέσης τιμής του αντίστοιχου πεδίου. Στην περίπτωση του Γιώργου, θα έπρεπε να συγκεντρώνει το 102% της μέσης τιμής δηλαδή ο συντελεστής Ε.Β.Ε. για το ποθητό του τμήμα ήταν 1,02.

    40.000 υποψήφιοι με αρκετές χιλιάδες σαν τον Γιώργο έμειναν πέρυσι εκτός των τειχών του Ακαδημαϊκού κάστρου και οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπόρεσαν καν να χτυπήσουν το κουδούνι της πόρτας!