ΤΟ ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΟΜΕΤΡΟ

του Κ. Παπαγιαννούλη

1.       Δεν είστε υποχρεωμένοι να έχετε ένα μεγάλο όνειρο. Τα μεγάλα όνειρα είναι δύσκολο να γίνουν πραγματικότητα και αν ποτέ γίνουν θα είστε τόσο μεγάλοι σε ηλικία, που κοιτώντας στην άβυσσο των επιθυμιών, η επίτευξη τους θα σας φανεί χωρίς νόημα. Πιο σημαντικό είναι να επενδύσετε σε διαπιστευμένες δεξιότητες παρά σε μεγάλο όνειρο. Το μεγάλο όνειρο μπορεί να περιμένει ή και να μην έρθει ποτέ. Ο Federico Felini δεν ήξερε το δημιουργικό του όνειρο για σκηνοθεσία πριν γίνει 40 ετών.

2.       Σταματήστε το κυνηγητό των ονείρων και αρχίστε το κυνήγι των ονείρων. Το απλό κυνηγητό θυμίζει το κογιότ των καρτούν που βλέπαμε μικροί, το οποίο κυνηγούσε ασταμάτητα τον δρομέα – πουλί που έκανε διαρκώς μπιπ-μπιπ. Πριν λίγο καιρό, τυχαία έπεσα πάνω σε καρτούν με το ίδιο κογιότ και δρομέα το οποίο συνεχίζει για πάνω από μισό αιώνα να κυνηγάει το μπιπ-μπιπ.

Αντίθετα με το κυνηγητό, στο κυνήγι υπάρχει στρατηγική. Πρέπει να ξέρεις τα καρτέρια για το θήραμα, να επιλέγεις την κατάλληλη εποχή για θήρα κ.λ.π.

3.       Το κυνηγητό των ονείρων μοιάζει με το κυνηγητό του οργασμού. Αυτό που αξίζει πραγματικά είναι τα προεόρτια, η προετοιμασία, η έλξη του στόχου, η δημιουργία ατμόσφαιρας, η αναγνώριση χαρακτήρων, η ενδυνάμωση, η πειθώ, η επιρροή.

4.       Κάθε μεγαλόπνοο όραμα καταρρέει και αφήνει θραύσματα βραχυπρόθεσμων επιθυμιών και στόχων. Ο Brian Chesky – ιδρυτής του AirBnB είχε το μεγαλόπνοο στόχο ενός νέου Βιομηχανικού σχεδιασμού. Η ανέχεια και η παρ’ολίγον εγκατάλειψη σπουδών των οδήγησαν στον κατακερματισμό του μεγάλου ονείρου σε θραύσματα, ένα από τα οποία ήταν η απόπειρα για τη νέα startup.

5.       Η τύχη και οι ανατροπές θα σου προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες από την επίμονη προσπάθεια πάνω σε ένα στόχο. Ο Jack Ma - ιδρυτής της Ali Baba, επιδίωκε για δεκαετίες διοικητική θέση σε μεγάλες Κινέζικες εταιρίες. Πέρασαν 20 χρόνια ανέχειας οικονομικής και επαγγελματικών αποτυχιών, μέχρι που σε ένα ταξίδι στις Η.Π.Α. ανακαλύπτει το διαδίκτυο και αποφασίζει να ιδρύσει ηλεκτρονικό εμπόριο στην Κίνα.

6.       Αν δεν είσαι ανήσυχος και θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, δηλαδή να μη σε νοιάζει τίποτα, τότε τα κύτταρά σου θα εκλάβουν αυτή την πληροφορία ως πρόωρο ύπνο και θα μεταφέρουν ακολούθως σκληρότερες πληροφορίες.

7.       Αν κοιτάς πολύ μακριά, τότε πιθανώς να μη δεις ένα αστέρι που βρίσκεται στη γειτονιά σου. Είναι σαν τις ερωτικές επιθυμίες και πάλι. Αν επιδιώκεις εκείνο το top model, τότε είναι πιθανό αφενός να είναι πνευματικώς ακατοίκητο, πράγμα το οποίο δεν θα σε ενοχλήσει αν διαθέτεις μη ρευματοδοτούμενο πνευματικό διαμέρισμα. Να είσαι πάντα σε ετοιμότητα για τα αστέρια που παρκάρουν κοντά σου.

8.       Ο επαγγελματικός χώρος του γραφείου σου υπάρχει ήδη. Είναι το σώμα σου με όλες του τις κινητικές, διανοητικές συναισθηματικές ιδιότητες. Φρόντισε κατάλληλα το κατοικητήριο σου ώστε να γίνει και ο τελικός αποδέκτης της επιτυχίας σου. Βάζε το απαλά και στοργικά σε σωστό ύπνο, κούνα κατάλληλα τα μέλη του, μην το παραφορτώνεις και όλα αυτά για να μπορείς να φτάσεις στο όνειρό σου με σωστό όχημα. Θα σου χρειαστεί να βρίσκεται σε καλή κατάσταση όταν θα δίνεις εκείνη τη διάλεξη μετά τη μεγάλη επιτυχία, θα σου χρειαστεί να βρίσκεται σε καλή κατάσταση όταν θα πείθεις τους συνεργάτες για εκείνη τη μεγάλη δουλειά, θα σου χρειαστεί όταν θα ερωτευτείς και θα σχεδιάσετε μαζί το επόμενο όνειρο.

9.       Πριν φτάσεις στο μεγαλείο που ονειρεύεσαι, πρέπει να έχεις μεγαλείο εσύ. Κανένα σύμπαν δεν σου οφείλει και πρέπει να σε πληρώσει. Δεν γεννήθηκες με συμβόλαιο εγγύησης. Εσύ πρέπει πρώτα να αυξήσεις το αξιακό σου περιεχόμενο και μετά να απαιτήσεις από τις ευκαιρίες του σύμπαντος.

10.   Έχε ανοικτό μυαλό. Ούτε ο Μαρξισμός ούτε ο καπιταλισμός είναι πηγές όλων των κακών. Αν κοιμάσαι και ξυπνάς με τέτοιες ιδέες, τότε έχεις στενάχωρο μυαλό και πρέπει να το διευρύνεις. Αποδέξου τα πάντα, συμφιλιώσου μαζί τους και θα αρχίσεις να έχεις όραση διαμέσου των τοίχων και των καναπέδων. Ο Steve Jobs επιδίωξε τη διεύρυνση της σκέψης σε τέτοιο βαθμό που στα 24 του πήγε και έζησε για 6 μήνες στην Ινδία. Όπως είχε πει, θα έδινε όλη του την τεχνολογία για ένα απόγευμα με το Σωκράτη.