Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΛΑΘΩΝ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Του Κ. Παπαγιαννούλη, συμβούλου σπουδών και καριέρας PIXIDAedu

 

1.     Πιστεύεις ότι έχεις ανακαλύψει τι σου ταιριάζει και το έχεις ανακαλύψει μόλις τους τελευταίους μήνες


Ενδεχομένως να κάνεις λάθος υπολογισμούς και στην πραγματικότητα να θέλεις οπωσδήποτε να θεωρείς τον εαυτό σου ‘’παθιασμένο’’ με κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είσαι. Το 95% των υποψηφίων δεν έχει ένα ιδιαίτερο πάθος με κάποιο επάγγελμα, άρα το να μη μπορείς να εστιάσεις σε κάποια επαγγέλματα δεν είναι πρόβλημα – αντιθέτως είναι ο κανόνας!
Αν από την άλλη είστε πραγματικά παθιασμένοι με κάτι, τότε αυτό πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια ήδη.

 

2.     Ανησυχείς για το μέλλον της αγοράς εργασίας και ψάχνεις για κάποιο ‘’σιγουράκι’’

 

‘’Σιγουράκια’’ είναι μόνο τα ένστολα επαγγέλματα τα οποία δεν ταιριάζουν σε όλους. Πρέπει να σου αρέσει ο κόσμος της πειθαρχίας, των εντολών, της τάξης και της οργάνωσης. Επιπλέον, πρέπει να εκτελείτε υπηρεσίες σε όχι και τόσο κανονικό ωράριο και σε ορισμένες περιπτώσεις να μετατίθεστε σε όλη την Ελλάδα. Αλλιώς, θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι η ζωή η ίδια έχει ρίσκο και επιτυγχάνουν καλύτερα όσοι είναι πιο μάχιμοι στις αντιξοότητες.

 

3.     Ρωτάς τους επαγγελματίες για τα επαγγέλματά τους και αυτοί είναι αρνητικοί!

 

Η αλήθεια είναι, ότι οι χειρότεροι τελικά σύμβουλοι για σπουδές είναι οι ίδιοι οι επαγγελματίες! Αυτό συμβαίνει, γιατί όλοι τους εστιάζουν στα αρνητικά στοιχεία του επαγγέλματός τους και αποτρέπουν ενστικτωδώς άλλους από το να εισέλθουν στον επαγγελματικό τους κλάδο.

 

4.     Θέλεις ένα επάγγελμα που να σχολάς στις 3:00 και να μην ασχολείσαι με αυτό μέχρι την επόμενη ημέρα.

 

Η αλήθεια είναι, ότι το επάγγελμά μας δεν είναι το ένα τρίτο απλά των ωρών του 24ώρου, αλλά η ίδια μας η ζωή, η διαρκής σκέψη, η νοοτροπία, η καθημερινή έμπνευση και όπως είχε πει ο αείμνηστος Streve Jobs: Το επάγγελμά μας είναι σαν την/τον σύντροφό μας, με την/τον οποίο ζούμε μαζί, έχουμε εμπειρίες μαζί, αναπτυσσόμαστε μαζί και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε ψάξει πολύ για να την/τον βρούμε!

 

5.     Πιστεύεις ότι τα τμήματα με υψηλά μόρια αξίζουν ενώ τα άλλα δεν αξίζουν και πολλά.

 

Τα μόρια εισαγωγής καθορίζονται από το αντικείμενο σπουδών αφενός, αλλά καθοριστικός παράγοντας είναι και η απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι, πιθανώς να σου διαφεύγουν κάποια ‘’διαμαντάκια’’ του μηχανογραφικού, τα οποία υποτίμησες γιατί βρίσκονται μακριά.

 

6.     Πήγες πιο καλά από ότι περίμενες και σκέπτεσαι αντί για τη φυσικοθεραπεία που αρχικά στόχευες να βάλεις τη Φαρμακευτική.

 

Αυτή η επιλογή σου δείχνει ότι πραγματικά δεν έχεις ψάξει τις δεξιότητές σου και τι είναι αυτό που σου ταιριάζει. Οι σχολές του παραδείγματος αυτού δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους ως αντικείμενο σπουδών, άρα δεν έχεις κατασταλάξει ψάχνοντας πραγματικά τι μπορείς να κάνεις σωστά.

 

7.     Συγκέντρωσες πολύ υψηλή βαθμολογία, άρα θα δηλώσεις το κορυφαίο τμήμα του πεδίου σου.

 

Υπάρχουν εκεί έξω πάρα πολλοί άριστοι μαθητές που απέτυχαν ως ηλεκτρολόγοι, Δικηγόροι, Γιατροί γιατί απλά ναι μεν είχαν άριστες επιδόσεις, αλλά δεν είχαν τις δεξιότητες του επαγγέλματος που επέλεξαν. Αυτό σημαίνει ότι δεν πειράζει να ‘’κάψετε’’ κάποιες εκατοντάδες μόρια δηλώνοντας κάποια τμήματα που έχουν χαμηλότερα μόρια εισαγωγής.

 

8.     Σκέπτεσαι να μη δηλώσεις καθόλου τμήματα με περυσινά μόρια υψηλότερα από τις επιδόσεις σου φέτος.

 

Υπάρχουν όμως συχνά ανατροπές εκατοντάδων μορίων. Σε συμβουλεύουμε να δηλώσεις τα τμήματα που πραγματικά σε ενδιαφέρουν ανεξάρτητα από την απόκλιση της βάσης που είχαν πέρυσι από τη δική σου επίδοση φέτος. Δήλωσε τμήματα με τουλάχιστον 3.000 μόρια επιπλέον.

 

9.     Πιστεύεις ότι αν δηλώσεις ένα τμήμα σε 1η προτεραιότητα σε αντίθεση με άλλα τμήματα που έτσι κι αλλιώς δεν μπαίνεις, τότε αυξάνεις την πιθανότητα εισαγωγής σε αυτό.

 

Αυτή είναι μία λανθασμένη λογική με την εξαίρεση των τμημάτων ενστόλων επαγγελμάτων στα οποία είναι με μεγάλη αυστηρότητα καθορισμένος ο αριθμός εισακτέων.

 

10. Πιστεύεις, ότι αφού ‘’πιάνεις’’ το τμήμα που σε ενδιαφέρει, δεν έχει νόημα να δηλώσεις μετά από αυτό τμήματα με χαμηλότερες βάσεις.

 

Έχουν γίνει συχνά απροσδόκητες ανατροπές βάσεων. Δήλωσε τμήματα και μακριά από την πόλη σου έτσι ώστε να έχεις τα λεγόμενα ‘’χαμηλά μαξιλάρια’’ Φρόντισε και σε αυτά να κάνεις σωστές επιλογές και όχι στην τύχη.

 

11. Συγκεντρώνεις αρκετά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και έτσι θεωρείς τη μετεγγραφή δεδομένη.

 

Οι μετεγγραφές με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια δεν είναι δεσμευτικές για το υπουργείο παιδείας. Οι υποψήφιοι μπαίνουν σε λίστα αναμονής και όσοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια μετεγγραφής προηγούνται. Έτσι, ενδεχομένως άλλοι να συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια μετεγγραφής και εσύ να μην τα καταφέρεις. Έχε λοιπόν πάντα ένα Β-plan πρόχειρο. Σημειωτέο: Τα μόρια μετεγγραφής δεν έχουν σχέση με τα μόρια εισαγωγής. Ένα δεύτερο λάθος είναι ότι πιθανώς δεν μελέτησες τις προϋποθέσεις μετεγγραφής από άλλη πόλη, όπως την υποχρέωση να έχεις το πολύ 2.750 μόρια λιγότερα από το τμήμα προορισμού και κυρίως τα τμήματα μεταξύ των οποίων θα μετακινηθείς να είναι ‘’αντίστοιχα’’, δηλαδή μετεγγράψιμα μεταξύ τους.

 

12. Βιάζεσαι να τελειώνεις με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για να πας διακοπές στην Πάρο με τους φίλους σου.

 

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα σε εισάγει σε ένα τμήμα που θα καθορίσει την κατεύθυνση του επαγγέλματός σου δια βίου, την πόλη φοίτησης, τους ανθρώπους που θα συναναστραφείς, την επαγγελματική σου επιτυχία ή αποτυχία, τις ενδεχόμενες μεταπτυχιακές σπουδές σου και μία σειρά άλλων αποφασιστικών παραγόντων στη ζωή σου. Πρέπει να μελετάς τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων, τα διδασκόμενα μαθήματα, τα επαγγελματικά δικαιώματα, την αντίστοιχη αγορά εργασίας, την ποιότητα και το ιστορικό του τμήματος, τα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού, τις απόψεις τρίτων ώστε να κάνεις πραγματικά ώριμες επιλογές.