Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ

του Κ. Παπαγιαννούλη

  Αφού παρατηρήσετε για πρώτη φορά τη φωτογραφία, κρατήστε τις σκέψεις που κάνατε. Καταγράψτε χωρίς δεύτερη σκέψη τις πρώτες ιδέες που σας δημιουργήθηκαν. Έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτή η ανάρτηση και σαν ένα τεστ ψυχολογίας !

 

  Βρισκόμαστε στο 2014. Ο Ολλανδός φωτογράφος Gijsbert van der Wal περιδιαβαίνει το μουσείο του Άμστερνταμ και κοντοστέκεται μπροστά στο αριστούργημα του Ρέμπραντ ‘Η νυχτερινή περίπολος’

Αντικρίζει μία σχολική τάξη μαθητών που απασχολούνται κοιτώντας τα smartphones τους είτε αυτά των συμμαθητών τους. Το όλο θέαμα τον εξιτάρει και τραβάει την εν λόγω φωτογραφία. Ακολούθως, την ανεβάζει στο facebook και μέσα σε λίγες ώρες η φωτογραφία κοινοποιείται 9.500 φορές !

 

  Η φωτογραφία επανακοινοποιείται σε χιλιάδες αντίγραφα μεταξύ άλλων και στα Tumblr, Tweeter και Reddit. Γίνεται viral, και συχνά ακολουθείται από σχόλια του στυλ: Οι νέοι σήμερα πιο πολύ ενδιαφέρονται για το whatsup παρά για τον Rembrandt !

 

Χαρακτηριστικά σχόλια από facebook και twitter:

-         Η εικόνα αυτή είναι μία πραγματική μεταφορική αλληγορία της εποχής μας !

-         Αυτή είναι η κοινωνία των «αποσπασμένων»

-         Τι λυπηρή εικόνα της εποχής μας και της κοινωνίας μας !

 

Κάποια στιγμή, μερικές εβδομάδες αργότερα, όταν η έκταση των αναδημοσιεύσεων έχει κατακλύσει την Ολλανδία, παρεμβάλλεται με ανάρτηση, η δασκάλα η οποία ήταν υπεύθυνη για την περιήγηση της σχολικής τάξης. Εξηγεί λοιπόν, ότι:

-Το μουσείο διαθέτει εφαρμογή για φορητές συσκευές, την οποία οι μαθητές έπρεπε να κατεβάσουν για να βοηθηθούν στα πληροφοριακά στοιχεία και στην περιήγηση. Σε κάθε πίνακα, οι μαθητές καθόντουσαν στο πάτωμα και τον παρατηρούσαν. Ειδικά σε αυτό τον πίνακα μπροστά, υπήρχαν καθίσματα, και η δασκάλα τους προέτρεψε να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή !
Για να μην υπάρχουν αρνητικά σχόλια και αμφισβητήσεις, η δασκάλα δημοσίευσε και μία φωτογραφία από την ίδια επίσκεψη, όπου οι μαθητές παρατηρούν τους πίνακες καθισμένοι στο πάτωμα !

 

Έτσι, τώρα ήρθε η ώρα να χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας με βάση την πρώτη σας σκέψη.

1.Μήπως ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι νέες γενιές είναι κατεστραμμένες ;

2.Μήπως ανήκετε σε αυτούς που άγονται από τις μαζικές απόψεις ;

3.Μήπως αμφισβητείτε τις μαζικές απόψεις και διερευνάτε χωρίς να ακολουθείτε πάντα το ρεύμα ;

4.Μήπως είστε αρκετά οξυδερκείς ώστε να καταλάβετε από την αρχή περί τίνος πρόκειται ;

Επιλέξτε που βρίσκεστε και βαθμολογηθείτε αντίστοιχα με 25-50-75-100 %