Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

 του Κ. Παπαγιαννούλη
  Βρισκόμαστε στο 1967   Ο τρίχρονος Τζεφ Μπέζος συναρπάζεται στο νηπιαγωγείο, από έναν υπολογιστή παιχνίδι που καλεί στο τηλέφωνο προγραματισμένες κλήσεις.
   Βρισκόμαστε στο 1979 Ο 15χρονος Jef Bezos «παίζει» με πειράματα ηλεκτρισμού στο γκαράζ του σπιτιού του στο Τέξας. Οι φίλοι του τον θυμούνται να καταγίνεται με ηλεκτρικές διατάξεις, όπως « συναγερμός εισβολέων στο δωμάτιο » Η αγαπημένη του σειρά στην τηλεόραση της εποχής δεν είναι άλλη από το «ταξίδι στα αστέρια » και ο λόγος είναι ένας και μόνο: να δει τις σκηνές του διαστημοπλοίου enterprise όπου μιλάει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Βρισκόμαστε στο 1994.

    Μετά τις σπουδές ηλεκτρολόγου στο Princeton, ο Τζεφ ζητάει επενδυτικό ποσό από τους πλούσιους γονείς του για να ξεκινήσει την επιχείρηση που οραματίστηκε. Γνώριζε ήδη τη ραγδαία εξάπλωση του internet και κατάλαβε, πως ο χώρος έμοιαζε όπως είπε αργότερα με την εποχή των πιονέρων χρυσοθήρων της Αμερικής. Συχνά αρέσκεται και σήμερα να μιλάει με αλληγορίες και παρομοιώσεις, επισημαίνοντας τις αναλογίες. Σήμερα, η επιχείρηση που ξεκίνησε το 1994 αριθμεί ετήσια κέρδη 107 δις δολάρια και συγκεκριμένα κερδίζει 3400 δολάρια κάθε δευτερόλεπτο, κατέχοντας την πρώτη θέση μακράν απέχουσα από τη Google του Larry Page και το Facebook του Mark Zuckerberg !

    Η αλληγορία που αρέσκεται να λέει ο Jef στις συνεντεύξεις είναι, ότι το internet σήμερα μοιάζει με την πρώτη εποχή του εξηλεκτρισμού του 1900. Αρχικά υπήρχαν τα δίκτυα που εξυπηρετούσαν την ηλεκτροδότηση των πόλεων. Στα σπίτια δεν υπήρχαν πρίζες και ηλεκτρικές συσκευές άλλες από τους λαμπτήρες. Κατόπιν εμφανίστηκαν οι πρώτοι ανεμιστήρες, τα πρώτα ηλεκτρικά πλυντήρια, με μοτέρ ανάδευσης σε ξύλινους κάδους και οι ηλεκτρικές σκούπες που κόστιζαν όσο το ένα τρίτο ενός Ford T ! Οι συσκευές αυτές μάλιστα έπαιρναν ρεύμα από τα ντουί για τις λάμπες !

    Το ίδιο και σήμερα, διατίθενται συσκευές και εφαρμογές εξαρτώμενες από το internet σε μια πρώιμη εποχή, όπου τα apps και το hardware πρόκειται να εξελιχθούν με αδιανόητους ρυθμούς μέσα στα επόμενα 50 χρόνια ! Η καινοτομία σήμερα εδράζεται αναμφισβήτητα στο διαδίκτυο και την πληροφορική τεχνολογία, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ανάλογες σπουδές, όμως σίγουρα σημαίνει ανάγκη για γειτνίαση με την πληροφορική όλων ανεξαίρετα των επιστημών, ακόμη και των φαινομενικά απεχουσών όπως η γλωσσολογία ή η φιλοσοφία !