ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

του Κ. Παπαγιαννούλη
   Υπάρχουν χαραμάδες φωτός μέσα από τις οποίες διακρίνουμε τις νέες τάσεις στον εργασιακό και επαγγελματικό χώρο. Κάποιες προβλέψεις ήδη επαληθεύονται και άλλες προμηνύονται από τις λίγες ψηφίδες του puzzle τις οποίες διαθέτουμε.

   Οι τρεις μεγάλες τάσεις τις οποίες διακρίνουμε είναι:

    BUSINESS OUTSOURCING Που σημαίνει, ότι οι επιχειρήσεις θα αναζητούν εξωτερικούς συμβεβλημένους συνεργάτες για τις επιμέρους εργασίες τους. Όπως τώρα χρησιμοποιούνται εξωτερικοί συνεργάτες για συντήρηση εξοπλισμού, για τη διαφημιστική τους καμπάνια, για νομικές υπηρεσίες κ.λ.π.  Η εργασιακή αυτή τάση θα γενικευτεί σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες. Η τάση αυτή θα ενισχυθεί και από την ήδη υπάρχουσα δυνατότητα άμεσης διαδικτυακής επικοινωνίας. Οι εργαζόμενοι πλέον δεν θα βλέπουν τις επιχειρήσεις σαν επιθυμητούς εργοδότες τους αλλά σαν δυνητικούς πελάτες τους. Το φαινόμενο αυτό θα γενικευτεί σε όλα τα τμήματα μιας επιχείρησης με την εξαίρεση πιθανώς των επικεφαλής CTO ( Chief Technical Officer ), CMO ( Chief Marketing Officer ), CSO (Chief Sales Officer ) κ.α.

    SHARING ECONOMY – Οικονομία διαμοιρασμού, η οποία προσπερνά τα όποια ιδεολογικά και πολιτικά στεγανά. Όλοι πλέον θα έχουν τη δυνατότητα εισοδήματος, έχοντες ή μη έχοντες κεφάλαιο, έχοντες ή μη έχοντες περιουσιακά στοιχεία. Η αρχή έγινε με διαμεσολαβητικές πλατφόρμες όπως η Airbnb και το Uber για τα οποία προϋποτίθεται η ύπαρξη οικήματος ή οχήματος, όμως επεκτείνεται τάχιστα και στους μη έχοντες, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε το peopleperhour.com, το toptal.com, το starofservice.com, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα για εισόδημα σε όλους όσους θέλουν να γίνουν freelancers. Τονίζουμε εδώ, ότι αυτές οι πλατφόρμες δεν ελέγχονται από κολοσσούς αλλά από νεωτεριστές startupers. Συναφής είναι και η δυνατότητα εισοδήματος από όλους μέσω του ‘mining’ σε cryptocurrencies όπως το etherium και το bitcoin τα οποία ομοίως δεν ελέγχονται από τραπεζικούς κολοσσούς.

   STARTUP FUNDING – Όλοι μπορούν πλέον να διεκδικήσουν ακόμη και ποσά της τάξης των εκατομμύριων για επένδυση σε μία δυνατή ιδέα και μία δυνατή ομάδα. Αυτό πριν από 15 χρόνια θα ήταν από αδιανόητο έως ιλαροκωμικό ανέκδοτο καθώς το μόνο που θα μπορούσε να κάνει ένας άντε και μεσοαστός, θα ήταν να ανοίξει ένα επισφαλές μαγαζάκι. Τώρα πλέον η αξία μπορεί να αναγνωριστεί και να επενδυθεί από τους business angels και τις εταιρίες venture capitals. Ειδικά στην πατρίδα μας, πέτυχαν λαμπρές επιτυχίες startuppers όπως  Νίκος Δρανδάκης με το Taxibeat,  το οποίο πουλήθηκε στην Daimler 42 εκατομμύρια. Άλλες μεγάλες επιτυχίες ήταν το Skroutz.gr, το e-food καθώς επίσης να αναφέρουμε ότι ένας εκ των ιδρυτών του AirBnb είναι Έλληνας. Σημειωτέον, ότι η αξία του AirBnb αποτιμάται σε ποσό ίσο με το ένα τρίτο του Ελληνικού χρέους !

    Σημαντική ακόμη είναι και η τάση των δέκα τελευταίων ετών για χρηματοδότηση μέσω crowdfunding υπηρεσιών όπως το kickstarter ή το Indygogo. Εδώ, μπορεί κανείς για παράδειγμα να προεισπράξει ποσά από μελλοντικές πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών τα οποία στους αρχικούς αγοραστές θα διατεθούν στη μισή π.χ. τιμή. Έτσι, αν ζητάει κάποιος χρηματοδότηση για ένα νέο είδος π.χ. ‘έξυπνης βαλίτσας’, προεισπράττει το ποσό από επενδυτές-αγοραστές που θα το πάρουν μισοτιμής. Έτσι εξασφαλίζει ο κατασκευαστής το επενδυόμενο ποσό για υποδομή κατασκευής και κόστος υλικών. Η τεχνολογία μεταβάλλει το επιχειρηματικό και εργασιακό τοπίο με τρόπους που δεν προφήτευσε κανείς, δεν πρόβλεψε καμία νομοθεσία, δεν πρόβλεψε κανείς μελλοντολόγος και δεν μας ετοίμασε κανείς. Ο άνθρωπος εξελίχθηκε με διαδοχικές προσαρμογές κατά μήκος δεκάδων χιλιάδων ετών. Η τρίτη και τέταρτη επανάσταση της πληροφορικής δημιουργούν ιλίγγους μεν, αλλά και απρόσμενες ευκαιρίες !