ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ

 του Κ. Παπαγιαννούλη

  Βρισκόμαστε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στον Μάρτιο του 2018

 

   Η αίθουσα «Σκαλκώτα» είναι κατάμεστη από νέους 20-30 ετών οι οποίοι ήρθαν όχι για να ακούσουν κάποια μουσική εκτέλεση.

  Στο χώρο γίνεται όπως κάθε χρόνο η εκδήλωση «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας» Πρόκειται για μία επιπλέον εκδήλωση μαζί με πλειάδα άλλων όπως το «Startup Grind» το «GrBossible» το «InnovAthens» κ.α.

 

   Εκατοντάδες νέοι στις εκδηλώσεις αυτές ήρθαν, όχι γιατί είναι σε απόγνωση, αλλά γιατί φιλοδοξούν να υλοποιήσουν τη δική τους startup καινοτομία. Καταφέρνουν για άλλη μια φορά να δημιουργήσουν ένα χάσμα νοοτροπίας και σκέψης το οποίο στους παλιότερους είναι αδιανόητο. Σκέπτονται εδώ με ένα νέο τρόπο τη γλώσσα του οποίου ελάχιστοι από τους παλιούς μπορούν να αποκωδικοποιήσουν.

 

   Στους χώρους του Μεγάρου κυριαρχούν ορολογίες όπως PR (Public relations), VC (Venture capital), BA (Business Angel), B2B (Business to Business), Seed capital, first round, entrepreneur, innovation, capital dilution κ.α. Κάποιες εισηγήσεις είναι στα Αγγλικά και στις περισσότερες χρησιμοποιούνται Αγγλικές εκφράσεις κατά το ήμισυ. Παίρνει κάποιο χρόνο να προσαρμοστείς, ειδικά τον πρώτο καιρό.

 

    Το σχέδιο έχει περίπου ως εξής: Έχεις δυνατή καινοτομική επιχειρηματική ιδέα και δυνατή ομάδα υλοποίησης; Τότε μπορείς να υλοποιήσεις την ιδέα σου χωρίς δικό σου κεφάλαιο, με τη βοήθεια επενδυτών, επιταχυντών, θερμοκοιτίδων ωρίμανσης, μεντόρων, συμβούλων κ.α. Έτσι δημιουργήθηκαν τα e-food, taxibeat, viva, skroutz, Airbnb, κ.α.

 

    ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΙΔΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΕΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΨΑΧΝΑΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ «ΤΡΥΠΩΣΟΥΝ» ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΡΒΑΝΑ

 

   Επαναλαμβάνω εδώ, ότι δεν μου έδωσαν την εντύπωση οι συγκεκριμένοι νέοι ότι το κάνουν από ανάγκη. ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ !

 

   Στις παρουσιάσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, θα έπρεπε να ενημερώνονται γονείς και μαθητές ότι αυτό είναι το νέο επιχειρείν και ο μοναδικός τρόπος εξόδου μας από την κρίση. Θα έπρεπε επίσης να γίνεται συνάρτηση των επαγγελμάτων με επιτυχημένες καινοτομικές ιδέες από όλες τις επιστήμες. Θα έπρεπε να γίνονται αφιερώματα επι αφιερωμάτων. Θα έπρεπε ακόμη στα σχολεία να γίνονται μαθήματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Θα έπρεπε να συγκροτούνται ομάδες μαθητών για υλοποίηση όχι ενός πρότζεκτ αλλά ενός επιχειρηματικού πρότζεκτ.

 

   Επιτέλους οι νέοι θα μας τραβήξουν εμπρός και ας μη το καταλαβαίνουμε και πολύ καλά !