ΑΠ' ΤΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ

του Κ. Παπαγιαννούλη

   Βρισκόμαστε στην Κίνα στη δεκαετία του 80

    Ο Πάμφτωχος Ma Yun προσπαθεί να βρει δουλειά στη γενέτειρα πόλη του Hangzou. Από μικρός έκανε διάφορες περιστασιακές δουλειές, κυρίως διδάσκοντας Αγγλικά τα οποία είχε μάθει πολύ καλά, καθώς επίσης με ιδιωτικές ξεναγήσεις τουριστών στην πόλη του. Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο όμως τον κατείχε από την ηλικία των 8 ετών, όταν το 1972 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Richard Nixon επισκέφθηκε την πόλη του, οπότε βρήκε ευκαιρία ξεναγήσεων στο συνοδευτικό άγημα του προέδρου.

   Η εικόνα που είχε γύρω του σαν παιδί, ήταν η εικόνα μιας απομονωμένης κομμουνιστικής Κίνας της εποχής καθώς και η εικόνα της φτωχογειτονιάς που μεγάλωσε. Παρά τις περιορισμένες παραστάσεις που είχε, διατήρησε ανοικτό πνεύμα και προσελκύστηκε από νωρίς από τον επιχειρηματικό κόσμο που ολοένα οργανωνόταν στο μεταβαλλόμενο καθεστώς.

   Η ιστορία του είναι μία ιστορία διαδοχικών αποτυχιών. Όπως αφηγείται ο ίδιος, δεν πρέπει να υπάρχει άλλος πιο άτυχος και αποτυχημένος από αυτόν στον κόσμο όλο ! Σε πολύ μικρή ηλικία, ο Ma απέτυχε σε εξετάσεις του δημοτικού σχολείου όχι μία, αλλά δύο φορές! Απέτυχε τρεις φορές κατά τη διάρκεια εξετάσεων του γυμνασίου. Προσπαθεί να εισαχθεί μετά το Λύκειο, στο τοπικό πανεπιστήμιο και αποτυγχάνει τρεις φορές, πριν τελικά εισαχθεί. Κατά τη διάρκεια και μετά το πτυχίο του, προσπάθησε και απέτυχε να πάρει μια δουλειά σε ένα πλήθος θέσεων.

   Αποτυγχάνει να προσληφθεί σε 30 δουλειές στις οποίες εξετάστηκε με συνέντευξη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υποψηφιότητας του για την KFC η οποία την εποχή εκείνη άνοιγε παράρτημα στην Κίνα. Όπως αφηγείται ο ίδιος, υπήρχαν 24 υποψήφιοι και προσλήφθηκαν οι 23 ενώ αυτός ήταν ο μόνος που απορρίφθηκε !

   Κάποτε επιτυγχάνει να προσληφθεί σε μία εταιρία κατασκευής οδικών έργων και κάνει ένα ταξίδι στις ΗΠΑ συμμετέχοντας σε μία ομάδα αντιπροσώπων. Ήταν το 1995 στην αρχή της εφαρμογής του διαδικτύου. Εντυπωσιάζεται από το νέο τεχνολόγημα και πρωτοπληκτρολογεί σε μηχανή αναζήτησης τη λέξη ‘Beer’ και παρατηρεί ότι προκύπτουν αποτελέσματα από όλο τον κόσμο εκτός από Κίνα. Παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί με το διαδίκτυο την εποχή εκείνη που θα πρωτοεμφανιζόταν παγκόσμια.

   Σήμερα, ο Jack Ma όπως χαριτωμένα τον βάφτισε μία τουρίστρια στην πόλη του, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, είναι ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Ali Baba και διαθέτει περιουσία 27 δις δολαρίων. Η αξιολόγηση της αξίας της εταιρίας του είναι στα 150 δις και φυσικά ανταγωνίζεται ευθέως το Amazon καθώς και το paypal με την υπηρεσία Alipay.

   Στις συνεντεύξεις του συχνά παροτρύνει:

   ‘Go big or Go home’   ‘Ποτέ μην εγκαταλείπεις, σήμερα είναι δύσκολα, αύριο δυσκολότερα, όμως μεθαύριο η μέρα θα λάμπει’ ‘Πρέπει να σέβεσαι και να μαθαίνεις από τον ανταγωνιστή σου, όμως ποτέ να μην τον αντιγράψεις’ ‘Ο πόνος από τις απορρίψεις της ζωής γίνονται ευκαιρία για να γίνεις καλύτερος’